Államfőválasztást az állampolgárok véleményének ismeretében!

Abból a célból, hogy hazánknak végre valóban az Alaptörvény szerinti, azaz a nemzet egységét, és nem a pártok erőviszonyait kifejező államfője lehessen, hasznos lenne, ha ellenőrizhető hitelességű felmérés készülne arról, mit gondolnak az állampolgárok az államfő megválasztásának ma hatályos, illetve a közjog és a közerkölcs egyidejű figyelembevételével elvárható feltételeiről.

Az Alaptörvény szerint Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Az okkal felvethető kérdések:

1. Egyetért-e Ön azzal a ténnyel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé megválasztható bármely magyar állampolgár, aki a harmincötödik életévét betöltötte?

2. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé olyan személyt kellene megválasztani, akiről életpályája alapján remélhető, hogy tevékenysége valóban a nemzet egységét, és nem a pártok erőviszonyait fogja tükrözni?

3. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé olyan személyt kellene megválasztani, aki életpályájával már bizonyította, alkalmas rá, hogy őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett?

4. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé csak büntetlen előéletű magyar állampolgár legyen megválasztható?

5. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár legyen megválasztható?

6. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé csak magyar állampolgárként született magyar állampolgár legyen megválasztható?

7. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé csak kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező (tehát nem kettős vagy többes állampolgárságú) személy legyen megválasztható?

8. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé csak olyan magyar állampolgárt lehessen megválasztani, akinek legalább általános iskolai, középfokú, vagy felsőfokú végzettsége van? (Az elvárt végzettségi fokozat kiválasztandó!)

9. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé csak olyan magyar állampolgárt lehessen megválasztani, aki legalább a magyar nyelvet alaposan ismeri?

10. Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy Magyarország köztársasági elnökévé választásnál előnyös szempontnak minősüljön, ha a jelölt személy egy vagy több világnyelvet magas szinten ismer?

A Kormány most a közbeszéd tematizálására alkalmas módon, egy többirányú szakmai elemzésekkel, törvényhozói felelősséggel kezelendő ügyben fordult a laikus néphez, meglehetősen népámító címmel:

"Ön dönt! Szigorítson-e a kormány? Párbeszéd a gyermekutaztatás szabályairól"

Meg merik kérdezni fontosabb ügyben is a népet?

Budapest, 2017. március 8.

Pós Péter,
az ABOSZ elnöke